П`ятниця, 26/Кві/2024, 12:49Вітаю Вас Гість | RSS
Рокитнянський ЗЗСО №2
Меню сайту
Категорії розділу
Освіта [7]
Все про освіту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

09:08
Кір наступає: симптоми, динаміка та ускладнення хвороби. Як вберегти дитину.

    Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе у повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, підвищення температури, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи – енцефаліт, втрата зору, отит та пневмонія.

     Спалах кору фіксується в Україні з листопада минулого року.

   За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, зараз в країні цією хворобою заразились понад 2 000 людей, і ця цифра, на жаль, продовжує зростати. (Дані на 16. 01. 2019 р.)

    Цей показник в 43 рази вищий, ніж у 2017 році, та у 70 разів вищий, ніж у 2016 році.

    Відомі і летальні випадки захворювання. Так, від ускладнень хвороби померло п’ятеро людей, в тому числі три дитини.

Як хвороба передається?

    Кір дуже часто називають дитячою інфекцією або дитячою чумою. Його збудник передається повітряно-крапельним шляхом від хворої до здорової людини. При цьому, щоб захворіти, людина має бути невакцинованою і не хворіти кором раніше. Це знають всі.

  Але тут заковика в тому, що вірус живе лиш в теплому і сприятливому для нього середовищі при звичайній кімнатній температурі 1-2 доби.

   Якщо ж в приміщенні прохолодно і воно постійно провітрюється, то він просто загине до того як «знайде» сприятливе середовище для свого розвитку.

Яскраво виражені симптоми

   Від зараження вірусом до появи перших симптомів хвороби може пройти навіть до трьох тижнів (інкубаційний період 6-21 день).

   При цьому спочатку все дуже схоже на звичайний грип – підвищення температури тіла до 38-40°, головний біль, слабкість, відсутність апетиту, закладений ніс, кашель.

   Уже з розвитком хвороби все стає набагато складніше, може виникнути кон’юнктивіт, через що розвивається боязнь світла. Далі по всьому тілу на шкірі з‘являється червоний висип, може спостерігатись порушення свідомості, біль в животі, пронос. «Візитівка» кору – набряклість обличчя, припухлість повік та губ.

Хвороба має стадії:

1 стадія – триває три-чотири дні і характеризується появою кашлю та невеликих білих плям з червоною облямівкою на щоках навпроти корінних зубів;

2 стадія– повноцінна поява яскраво-червоних плям, котрі можуть протриматись 1-1,5 тижні.

   Характерні вони тим, що розповсюджуються зверху тіла донизу і можуть зливатись одна з одною.

   Приблизно через 10 днів плями набувають бурого кольору і хвороба іде на спад;

3 стадія – самопочуття хворого починає значно покращуватись, а висипання – дуже свербіти і лущитись. Інколи плями можуть перетворюватись на синці, але вони теж з часом зникають.

   У більшості випадків за умови вчасного звернення до лікаря хвороба закінчується одужанням, формується стійкий імунітет до кору.

   Однак можливі й важкі ускладнення.

Коли варто звертатись до лікаря і як уникнути ускладнень?

   До лікаря потрібно звернутись при появі перших симптомів. Після огляду та збору необхідних аналізів фахівець зможе точно визначити курс лікування. При цьому всі необхідні ліки прописуються в залежності від наявних симптомів.

   Якщо вчасно не звернутись до лікаря і не почати правильне лікування кору, можуть розвинутися ускладнення, які можуть бути гіршими за саме захворювання.

   Інфекція кору небезпечна тим, що вона понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Кір може ускладнити роботу:

–    дихальної системи та лор-органів (трахеїт, ларингіт, отит, трахеобронхіт, первинна корова пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, плеврит, стеноз гортані),

–    шлунково-кишкового тракту (ентерит, коліт),

–    центральної нервової системи (коровий енцефаліт, менінгіт).

   Лікування більшості хворих на кір проводиться в домашніх умовах. Госпіталізують дітей перших 2 років життя, хворих на важкі форми кору, а також при виникненні ускладнень.

   «Звертатись до лікаря потрібно при появі будь-яких симптомів, які є загрозливими і характеризують тяжкі захворювання і небезпеку для життя. Це правило стосується не лише кору. Це стосується будь-якої хвороби. Звичайно, якщо виникає висипка, то існує необхідність провести діагностику і визначити, в результаті чого вона виникла. Якщо ми говоримо, що є висока температура, судоми, порушення свідомості, кашель, кровохаркання, блювота, діарея, то це такі симптоми, які потребують негайного звернення до лікаря», – пояснив Лапій.

Чи може кором заразитись дорослий?

   Дорослі також можуть заразитись цією хворобою. Головною причиною в даному випадку є відмова від щеплень від кору. Тим не менше, навіть якщо людина була вакцинована, це теж її повністю не захистить.

   Після щеплення до кору з’являється імунітет, який діє протягом 15 років, потім же існує реальна можливість підчепити вірус.

   У старшому віці перебіг захворювання може бути важчим і має більше симптомів, серед яких спостерігаються:

–    підняття температури до 40°;

–    сильна слабкість, коли хворий не може піднятись із ліжка;

–    висипання дуже активні і покривають все тіло;

–    хвороба зрідка проходить без ускладнень, таких як ларингіт, бронхіт і пневмонія;

–    можуть розвинутись хвороби слуху і зору.

   Однак найстрашніша ця хвороба для вагітних жінок. Якщо підхоплення вірусу відбулось на ранніх строках вагітності, то у 20% випадків у жінки станеться викидень.

   При народженні дитина може мати вроджені вади – слабоумство або ураження нервової системи.

Як можна попередити хворобу?

   Щоб не захворіти на кір, фахівці рекомендують менше відвідувати місця масового скупчення людей і уникати контакту з хворими. Особливо, якщо ви або ваша дитина не були щеплені від кору, – ви в групі ризику.

   «Щеплення – це єдина профілактика від кору. Також бажано виключити всі контакти. Але людина – це істота соціальна, і виключити всі контакти просто неможливо. Ми не можемо закрити школи і садочки до літа. Тому єдиним і найголовнішим заходом профілактики є вакцинація. Притому щеплення можуть згідно плану отримати не тільки діти, а й дорослі», – пояснює імунолог.

Спалах кору в Україні був передбачуваним?

   Спалах кору в Україні, на жаль, не є неочікуваним. За спільною оцінкою ВООЗ та ЮНІСЕФ, у 2016-му році Україна була на другому місці серед країн з найнижчим охопленням імунізацією у світі.

  Фахівці пов’язують це з тим, що зараз пішла мода на відмову від планових щеплень. З’ясувалось, що 86% інфікованих людей не мали планових щеплень.

  Статистика свідчить про те, що нещеплені хворі проживають в областях, де спостерігається найбільше випадків захворювання. «Спалах кору в Україні був очікуваний через низький рівень охоплення вакцинацією. Така ситуація в нас трапляється кожні 5-6 років. Такі цикли відмічаються через те, що в Україні дуже низький рівень охоплення вакцинацією і, зокрема, проти кору. Тому і характерний такий рівень підняття захворюваності», – вказав Лапій.

Переглядів: 304 | Додав: NataKoval | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту