Середа, 24/Кві/2024, 06:54Вітаю Вас Гість | RSS
Рокитнянський ЗЗСО №2
Меню сайту
Категорії розділу
Освіта [7]
Все про освіту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

11:52
Безпечний Інтернет

Шановні батьки та учні шкіл!

Просимо звернути вашу увагу на дану статтю та дочитати її до кінця.

            Для сучасних дітей та підлітків мережа Інтернет — це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя. Проте саме інтернет все частіше стає джерелом небезпеки для дітей, наслідки якої не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати дитині здоров’я та майбутнього.

            Найбільші   ризики   в   Інтернеті для   дітей   можна   поділити   на   такі   категорії   - секстинг, онлайн-грумінг та сексторшен. Оскільки нанести шкоду може не тільки контент, який розміщений в мережі, а і дії - як самих дітей та підлітків, так і злочинців.

             Секстинг      —   це  обмін  власними   фото-,  відео-  та  текстовими матеріалами  інтимного  характеру,   із  застосуванням  сучасних  засобів зв’язку: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж.            Секстинг стає все більш популярним серед підлітків. Будь-яка дитина може надіслати своє зображення, якщо в неї є пристрій з камерою та доступ до Інтернету. На перший погляд, це може здаватися жартом, проте наслідки такого вчинку для дитини дуже небезпечні. Навіть якщо фото не були опубліковані та залишаються таємницею,   дитина   постійно   перебуває   в   надзвичайно пригніченому стані: переживає, що її приватні світлини побачать та опублікують сторонні люди, що вона стане об’єктом знущань з боку однолітків. Положення дитини ускладнюється й тим, що їй важко та соромно зізнатися у такому вчинку дорослим, хоча саме їхня участь важлива для вирішення цієї проблеми. Однак   дуже   часто   світлини   та   відео потрапляють в Інтернет, де швидко й безконтрольно розповсюджуються між користувачами (у соціальних мережах та чатах класу), що призводить до кібербулінгу дитини (знущання й   глузування   через   сучасні   засоби   комунікації),   а   потім   і   до   агресивного переслідування в учнівському колективі, виникнення проблем у загальному навчальному процесі.          Трапляється, що юнаки та дівчата створюють в соціальних мережах групи з непристойними назвами, куди з помсти викладають інтимні світлини однолітків. Такі   дії   призводять   до   травмування   психіки   дитини,   підривають   її   довіру   до оточуючих, створюють проблеми в побудові стосунків у майбутньому, можуть стати причиною втечі з дому та спроб покінчити життя самогубством. Окрім того,  секстинг  може стати   серйозною      перешкодою    для   самореалізації  у дорослому житті (під час навчання чи пошуку роботи), адже більшість сучасних кампаній шукають підтвердження інформації про кандидата також в Інтернеті та соціальних мережах.

            Повністю      ж   видалити     будь-яку    інформацію,      розповсюджену        в  мережі, практично неможливо. Крім того, ці фото можуть потрапити на сайти з дитячою порнографією. На жаль, нині випадки підліткового секстингу — сумна реальність для України, і  діти   все  частіше потрапляють      в  ситуації,  коли   їх  фото   безконтрольно розповсюджуються. Діти часто   не   розуміють     зв’язок   між   реальним     та віртуальним   життям,   а також   не   знають   про   наявність   ризиків,   зумовлених секстингом.                

            Для    попередження  та  вирішення  цієї  проблеми   необхідна співпраця батьків, вчителів, дітей та навіть поліції.

            Також батьки мають знати, як правильно діяти в такій ситуації, адже зазвичай наша перша реакція — прохання (або вимога) показати телефон та зроблені дитиною інтимні світлини й подальше наполягання на негайному їх видаленні. Зауважте, що саме в такий спосіб дорослі лише ускладнюють проблему: по- перше, перегляд інтимних світлин завдає ще одну травму дитині (адже для неї це великий сором), а по-друге, так ви знищуєте всі докази, якими може скористатися   поліція   у   випадку   розслідування   (між   тим,   самі   світлини   все одно продовжують мігрувати Інтернет-простором).          Як тільки ви дізнались про ситуацію секстингу від дитини - підтримайте її, не критикуйте і не осуджуйте. Разом зверніться до служби підтримки соціальної мережі,   щоб   вони   видалили   матеріал.   Поговоріть   з   батьками   дитини,   яка розповсюджує такі фото- чи відео, щодо видалення матеріалів на всіх носіях та сайтах.

            Онлайн-грумінг   —  це   побудова    в  мережі     Інтернет    дорослим/ групою дорослих осіб довірливих стосунків з дитиною (підлітком) з метою сексуального насильства онлайн чи у реальному житті. Зазвичай   злочинці   (або   злочинні   угруповання)   реєструються   в   соціальних мережах під виглядом підлітків чи налагоджують контакт зі школярами в онлайн іграх,   через   електронну   пошту   та   ін.   Часом   діти   знають,   що   спілкуються   з дорослими. Злочинці можуть додаватися дитині у друзі, розсилати особисті повідомлення,   переглядати   сторінки   дітей   і   шукати   серед   них   таких,   яким бракує любові та турботи вдома. Такі діти можуть писати у себе на сторінках у соціальних мережах: «мене ніхто не любить, навіщо я народився/лася» або «мені дуже самотньо» та ін.  Протягом   деякого   періоду   злочинець   веде   листування   з   дитиною,   будуючи довірливі стосунки. А з часом отримує від неї трохи більш відверті світлини, ніж дитина зазвичай розміщує у себе на сторінці. Далі   злочинець     починає    вимагати     більш   інтимні  фото/відео     або  особисті зустрічі, погрожуючи надіслати ці фото батькам дитини та всім її друзям, а також розмістити біля школи дитини. Потрапивши в таку складну ситуацію, діти відчувають самотність, відчай та безвихідь, тому погоджуються на всі умови кривдників.

 

            Через   таке   психологічне   пригнічення   та   страх   дитини   більшість   випадків онлайн-грумінгу залишаються прихованими й не доходять до слідчих органів, хоча    це   тяжкі  злочини     (виготовлення     дитячої    порнографії,    розбещення, вимагання  та  шантажування)  і законодавство     України   передбачає за  це кримінальну відповідальність.

            Сексторшен  —   налагодження      довірливих      стосунків    із  дитиною в   Інтернеті   з  метою    отримання      приватних     матеріалів,    шантажування та вимагання додаткових матеріалів чи грошей. Професійні   злочинці   оперують   у   соцмережах   та   месенджерах,   а   також   у мережевих   іграх.   Фактично   жертвою   сексторшену   можна   стати   у   будь-якій програмі з можливістю надсилати фото та відео. Міжнародна   статистика   стверджує,   що   близько  50%            підлітків   отримували або   надсилали   зображення   інтимного   характеру   в   мережі   та   стикались   з пов’язаним із ними шантажем. Інколи це відбувається навіть без реального підґрунтя у вигляді інтимного контенту – злочинці діють навмання, намагаючись шантажувати незнайомих дітей. Також шантажистами можуть стати колишні реальні друзі після сварки, образи чи непорозуміння.           Дослідження   Національної   спільноти   Великої   Британії   щодо   попередження жорстокого   ставлення   до   дітей   свідчить   про   те,   що  16  %   дітей   надсилають свої оголені фото. В Україні на сьогодні 3  058  630 дітей у віці від 11 до 18 років. Вірогідно, що близько 489  381 дитини надсилають свої оголені фото. З них кожна   друга   (55  %)   дитина   надсилає   свої   фото   друзям,   кожна   третя   (33  %) ділиться цими матеріалами з людьми, яких вона знає лише в Інтернеті.

 

ЮРИДИЧНА ДОВІДКА

Розповсюдження         та   виготовлення     порнографічної       продукції   на   території України є кримінально карним діянням, за що передбачена відповідна стаття 301 Кримінального кодексу України.   Якщо   ж   на   фото-   або   відеоматеріалах зображення дитини (особи до 18 років), — така продукція може вважатися дитячою порнографією, за виготовлення та розповсюдження якої особа, причетна до цього, буде засуджена до 12 років позбавлення волі. Проте у випадку секстингу в   переважній     більшості    випадків   підлітки   розповсюджують   еротичну,   а  не порнографічну продукцію. Тож попри тяжку шкоду психологічному здоров’ю дитини   довести   скоєння   злочину   дуже   складно.   Такий   матеріал   може   довго знаходитись   в   мережі   і,   наприклад,   потрапити   на   очі   вчителям   навчального закладу   та   тим   самим   погіршити   стосунки   чи   керівникам   роботи,   на   яку   в майбутньому буде влаштовуватись дитина, оскільки все частіше роботодавці перевіряють інформацію в мережі. Саме тому батьки мають піклуватися про превентивні заходи, що убезпечать дитину від ризиків секстингу.

            Діти мають знати про ризики та наслідки, які можуть спричинити ці, на перший погляд, дурниці й жарти. Мають розуміти, що зустрічі із друзями, яких вони знайшли   в   соціальних   мережах,   є   потенційно   дуже   небезпечними   і   навіть можуть   коштувати   їм   життя   та   здоров’я,   а   розповсюдження   чужих   інтимних зображень є злочином. У випадку, коли особа, яка причетна до розповсюдження інформації порнографічного змісту, не досягла віку, за який можна притягнути її до кримінальної відповідальності, таку відповідальність несуть її батьки.

Перегляньте будь ласка соціальний відеоролик за посиланням:

https://youtu.be/b-gaa9ZI2JE

Переглядів: 214 | Додав: NataKoval | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту